Новий глава МЗС Польщі до призначення підтримував Україну та захищав дії Варшави в ЄС

Середа, 10 січня 2018, 10:46

Новий міністр закордонних справ Польщі Яцек Чапутович до свого призначення підтримував територіальну цілісність України і санкційний режим проти РФ.

Про це йдеться у статті "Перезавантаження Польщі: що дасть Україні зміна ключових польських міністрів".

"Позиція Чапутовича щодо України, принаймні, не лякає. Наразі він не був помічений за розмірковуваннями на тему складних сторінок польсько-українського минулого", - йдеться у статті.

У питаннях Криму та Донбасу за нового міністра варто чекати на збереження політики Польщі.

"Ми абсолютно не повинні визнавати анексію Криму чи відчуження Донбасу. Суверенітет є інституцією міжнародного права, відмова від цієї засади означала б повернення права сили. Право України на територіальну цілісність домінує над правом народів на самовизначення. Якщо якась частина держави хоче відокремитися, вона мусить отримати на це згоду уряду", – говорив Чапутович в інтерв’ю журналу Kontakt у лютому 2015 року.

Так само новий міністр підтримує збереження санкцій проти Росії. У квітні минулого року він визнав, що санкції призвели до втрат у польській економіці, але оскільки його країна поділяє європейські цінності, то вона готова терпіти незручності.

В той же час, за останні два роки від Чапутовича лунало чимало спірних заяв з європейської тематики – і щодо президента Європейської ради Дональда Туска, і щодо біженців, і щодо наступу правлячої польської партії ПіС на незалежність польських судів, який науковець виправдовував.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.