Польський прем'єр розповів Юнкеру про українців, які тікають до Польщі від війни

Середа, 10 січня 2018, 09:11

Прем'єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький повідомив президенту Єврокомісії Жан-Клоду Юнкеру, що конфлікт на сході України призвів до того, що у Польщі опинилися багато українців.

Про це Моравецький повідомив після зустрічі з президентом Єврокомісії в Брюсселі, передає "Укрінформ".

"Я представив нашу позицію трохи в іншому світлі. І дійсно, наші процедури надання притулку є досить жорсткими, оскільки на пальцях однієї руки в переносному значенні можна порахувати осіб, які отримали такий статус. Однак, ми показали тисячі прохань про надання притулку, поданих в Польщі",- заявив Моравецький.

Він повідомив Юнкеру, що в свій час Польща прийняла тисячі біженців з Чечні, які втекли звідти від двох воєн, а тепер має справу з наслідками агресії РФ на сході України.

"Я говорив також про проблему російсько-української війни, яка призвела до того, що маємо більше мільйона людей з України, які в цілому є трудовими мігрантами. Однак, якщо дуже серйозно вивчити статистичні дані, то принаймні кілька або кілька десятків тисяч - це особи з територій, охоплених війною, без даху над головою, типові біженці з території східної України", - заявив Моравецький.

Він зазначив, що Польща не змінює своєї позиції в питанні біженців і не буде приймати у себе мігрантів з півдня.

Нагадаємо, прем'єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький вже заявляв, що Польща прийняла у себе 1,5 мільйона українців, і більшість із них приїхали з територій, охоплених війною.

Моравецький у перший же день затвердження на посаді голови кабінету міністрів заявив, що Польща прийняла дуже багато біженців з України, де триває війна.

Невдовзі речниця польського уряду Йоанна Копцинська заявила, що Польща прийняла "багато біженців" з України, чим полегшила напруженість на східному фланзі ЄС, однак в ЄС про це забувають або не помічають.

Посольство України в Польщі у відповідь оприлюднило заяву про "реальну кількість українських біженців", у якій ідеться, що за 10 місяців 2017 року польська влада надала статус біженця 56 громадянам України.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.