Греки протестують проти використання "Македонії" у назві сусідньої країни

фото
Неділя, 21 січня 2018, 13:53

У грецькому місті Салоніки в неділю проходить акція протесту проти використання слова "Македонія" в назві колишньої Югославської республіки.

Про це повідомляє Kathimerini.

Організатори заявили, що очікують на акції протесту близько 30 тисяч людей. Вони повідомили, що 500 автобусів прибудуть до Салонік з усієї Греції.

 

Акція протесту проходить на набережній Салонік поблизу пам’ятника Олександру Македонському та неподалік від знаменитої Білої башти, яка є символом міста.

Перед мітингом, який має початися о 14:00, єпископ Салонік провів богослужіння, на якому закликав молитися проти присутності слова "Македонія" в назві сусідньої країни за підсумками переговорів.

Це перший великий протест у Греції після того, які Афіни та Скоп’є нещодавно відновити зусилля, спрямовані на врегулювання 25-річного спору.

Як відомо, Греція вважає, що Македонія "вкрала" назву в одної з північних грецьких провінцій, і через це блокує діалог щодо вступу країни до НАТО і ЄС.

Суперечка триває з 1991 року - часу здобуття незалежності Македонією, яка до того носила назву Соціалістична республіка Македонія, що не викликало спротиву з боку Греції. Після 1991 року Греція вважає, що назва держави є узурпацією назви її історичної провінції.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.