Земан не допустить зміни прем'єра Чехії, навіть якщо програє вибори

Вівторок, 23 січня 2018, 11:52

Президент Чехії обіцяє призначити лідера політичного руху ANO Андрея Бабіша прем’єр-міністром, навіть якщо програє вибори президента.

Про це повідомляє iDNES.

У разі програшу на виборах Земан має намір призначити Бабіша до 8 березня, коли термін його мандату завершиться, так щоб у його суперника Їржі Драгоша не було шансів самому  зробити це.

"Їржі Драгош не матиме можливості ухвалити рішення про кандидатуру", - сказав Земан в ефірі TV Barrandov.

У разі перемоги Земан відкладе призначення Бабіша, щоб дати йому можливість заручитися достатньою підтримкою у парламенті.

Нагадаємо, уряд Чехії під керівництвом Андрея Бабіша подав у відставку після винесеного вотуму недовіри парламенту.

Мілош Земан висловив підтримку Бабішу, пообіцявши надати йому можливість ще раз спробувати сформувати уряд.

Рух ANO у жовтні минулого року виграв парламентські вибори і отримав 78 місць у парламенті, але цього виявилося недостатньо для формування більшості. Крім того, інші політичні сили відмовилася об’єднуватися з партією Бабіша.

Більшість партій закидають Бабішу і Земану, що і президент, і новий прем'єр-міністр діяли всупереч традиціям парламентської демократії.

Президентські вибори у Чехії відбудуться цими вихідними. За даними останніх опитувань, колишній президент чеської Національної академії наук Їржі Драгош випереджає Мілоша Земана перед другим туром виборів президента

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.