Прем'єр Туреччини: Греція не повинна диктувати назву для Македонії

Понеділок, 12 лютого 2018, 16:01

Прем'єр-міністр Туреччини вважає, що Греція не повинна диктувати, якою саме має бути офіційна назва Македонії.

Про це повідомляє The Associated Press.

Виступаючи на спільній конференції з прем'єр-міністром Македонії Зораном Заєвим, Біналі Йилдирим заявив: "Це неправильно для іншої країни визначити ім'я (другої) країни".

Однак прем'єр-міністр Туреччини сподівається на те, що дві сусідні країни зможуть врегулювати свою суперечку "по-дружньому".

Прем'єр Македонії заявив, що найкращим рішенням буде те, яке прокладе шлях для Македонії до членства в НАТО та Європейському Союзі.

Раніше повідомлялося, що Македонія готова додати географічне уточнення до назви своєї країни, щоб вирішити суперечку з Грецією, яка перешкоджає її вступу до Європейського Союзу та НАТО. Окрім того, уряд країни повідомив про намір перейменувати аеропорт у Скоп'є та національне шосе.

Як відомо, Греція вважає, що Македонія "вкрала" назву в однієї з північних грецьких провінцій, і через це блокує діалог щодо вступу країни до НАТО і ЄС.

Суперечка триває з 1991 року - часу здобуття незалежності Македонією, яка до того носила назву Соціалістична республіка Македонія, що не викликало спротиву з боку Греції. Після 1991 року Греція вважає, що назва держави є узурпацією назви її історичної провінції.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.