Австрія подала позов в Суд ЄС через дозвіл Єврокомісії на розширення угорської АЕС

Четвер, 22 лютого 2018, 18:18

Уряд Австрії подав позов в Суд ЄС проти рішення Європейської комісії щодо затвердження будівництва нових енергоблоків на угорській АЕС "Пакш"

Про це повідомляє AFP.

Позов стосується рішення Єврокомісії, прийняте у березні минулого року, що дозволить розширити атомну електростанцію "Пакш", яка знаходиться за межами угорської столиці.

"Заради нашої природи, нашого навколишнього середовища та унікального ландшафту, ми повинні взятися за цю боротьбу "Давида та Голіафа", - йдеться у заяві австрійського міністра зі стійкого розвитку Елізабет Коестінгер.

"Атомній енергетиці немає місця у Європі. Ми не зрушимо з місця ні на сантиметр у нашій позиції", - додала вона.

Як відомо, АЕС "Пакш", єдина в Угорщині атомна станція, постачає близько 40 відсотків потреб країни в електроенергії.

Вона розташована за 100 кілометрів від Будапешта. Розширення буде фінансуватися за рахунок кредиту в десять мільярдів євро від Росії.

Нагадаємо, у березні минулого року Єврокомісія вирішила, що виділення угорським урядом коштів на побудову двох реакторів на АЕС "Пакш" не суперечить європейським правилам надання державної допомоги.

Як повідомлялося, влада Угорщини уклала контракт з російською компанією "Росатом" на проектування та будівництво двох нових енергоблоків потужністю 1200 мегават кожен на угорській АЕС "Пакш" в 2014 році.

Згідно з договором, Росія надає Угорщині кредит у розмірі до 10 млрд євро на реалізацію проекту. Загальна вартість будівництва реакторів становить 12 млрд євро.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.