Рада у вівторок розгляне заяву щодо скандального польського закону

Понеділок, 5 лютого 2018, 12:10

Верховна Рада у вівторок, 6 лютого, розгляне заяву щодо польського закону про Інститут національної пам’яті, який передбачає, зокрема, покарання за "злочини українських націоналістів".

Про це повідомив голова Верховної ради Андрій Парубій, інформує "Інтерфакс-Україна".

"Комітет (у закордонних справах. – Ред.) підготував текст заяви, яку вже зараз запропоновано до розгляду фракціям і групам. Сьогодні ця постанова буде зареєстрована... щоб завтра ми її могли погоджено прийняти в парламенті", - сказав Парубій на засіданні погоджувальної ради в понеділок.

Спікер зазначив, що в понеділок відбулося засідання комітету із закордонних справ, на якому було розглянуто проект постанови в присутності представників усіх фракцій та груп, а також представників МЗС України та експертів.

Нагадаємо, Сенат Польщі без змін підтримав оновлений законопроект про Інститут національної пам’яті, який серед іншого передбачає покарання за заперечення злочинів українських націоналістів.

Прийнятий закон стосується визначення злочинів українських націоналістів та українських організацій, що співпрацювали з Третім рейхом, а також можливості запуску, відповідно до ст. 55 закону про Інститут національної пам’яті Польщі, кримінальних проваджень проти осіб, які заперечують ці злочини.

Законопроект також передбачає штрафи і тюремні терміни за публічні заяви про причетність поляків до Голокосту.

Ізраїль виступив категорично проти схвалення Сенатом Польщі законопроекту про Інститут національної пам’яті.

Більше про конфлікт читайте на сайті "Європравди": "За що хочуть карати українців: деталі та наслідки скандального польського закону".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.