Польща незадоволена, що Україна висуває умови для відновлення ексгумації

Четвер, 1 березня 2018, 10:53

У Польщі стурбовані висловлюваннями українського віце-прем’єра Павла Розенка, в яких він назвав умовами відновлення пошуково-ексгумаційних робіт в Україні зміну закону про Інститут національної пам’яті та відновлення українських пам’ятників у Польщі.

Про це йдеться у заяві Міністерства культури і національної спадщини Польщі у середу, інформує "Польське радіо".

"Віце-президент Ради міністрів – міністр культури і національної спадщини, професор Пйотр Глінський висловлює стурбованість з приводу найновіших, цитованих мас-медіа висловлювань віце-прем’єра України Павла Розенка, в яких він ставить відновлення ексгумацій в Україні у залежність, зокрема, від зміни закону про ІНП та відновлення українських пам’ятників у Польщі, а також скасування заборони в’їзду для представників українських установ", - говориться у заяві.

На думку польського міністерства культури, ці питання "не повинні бути темою переговорів у ЗМІ, оскільки для цього проводяться двосторонні зустрічі".

У міністерстві кажуть, що зміна закону про ІНП чи скасування заборони в’їзду для представників українських установ не входять до переліку справ, що регулюються договором від 21 березня 1994 року між урядом Польщі та України про охорону місць пам’яті та спочинку жертв війни і політичних репресій, "що, згідно з попереднім рішенням президентів обох держав, було темою зустрічі у Варшаві".

У заяві зазначається, що польська сторона продовжує заявляти про волю проведення повної інвентаризації українських місць пам’яті у Польщі, але "аналогічно потрібно запустити процес інвентаризації польських місць пам’яті в Україні".

Відомство наголошує, що "польський уряд гарантує, що кожна жертва воєнних дій та репресій може сподіватися у Польщі на гідне поховання, а також на такий пам’ятник у місці поховання, який сторони погодять під час двосторонніх перемовин. Тому слід ще раз наголосити на повній готовності до співпраці Польщі з Україною під час ексгумацій".

Також наголошено, що спочатку потрібно знайти та поховати усіх жертв війни та політичних репресій. "Тільки потім перейдемо до набагато важчих питань, до дискусії на тему статусу і способу символічного вшанування.

Причиною кризи у взаємовідносинах є обумовлення українською стороною співпраці в очевидних питаннях від порозуміння у набагато важчих символічних питаннях", - наголошено у заяві польського відомства.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.