У Молдові міністр юстиції йде у відставку після телефонного скандалу

Неділя, 11 березня 2018, 12:49

Міністр юстиції Молдови Александру Тенасе, призначений на цю посаду трохи більше двох місяців тому, йде у відставку.

Як повідомляє молдовське видання NewsMaker, про це міністр написав у своєму Facebook.

Про рішення покинути пост глави Мін'юсту Тенасе повідомив на наступний день після появи в ЗМІ запису його телефонної розмови трирічної давнини з бізнесменом В'ячеславом Платоном. Причиною своєї відставки Тенасе назвав "необгрунтований підрив довіри до себе".

"Це в дусі європейських цінностей, щоб зайняття будь-якої державної посади грунтувалося в першу чергу на довірі людей. Коли цю довіру поставлено під загрозу, нехай і з необґрунтованих причин, якою б гарною будь-яка ініціатива не була, вона не дасть результатів", - написав міністр.

10 березня телеканал Jurnal TV оприлюднив запис телефонної розмови бізнесмена В'ячеслава Платона з Александру Тенасе, який в той час очолював Конституційний суд.

Jurnal TV зазначає, що розмова відбулася, швидше за все, в 2015 році, до арешту Платона.

Бізнесмен і голова Конституційного суду на записі обговорюють молдовське законодавство і банківську систему, прийняті відповідно до вимог ЄС закони, а також крадіжку мільярда, називаючи один одного Слава і Саша. Платон розповідає Тенасе, що в крадіжці мільярда брали участь лідер ДПМ Володимир Плахотнюк, колишній глава Нацбанку Дорін Дрегуцану і бізнесмен Ілан Шор.

У бесіді Тенасе скаржиться на те, що нічого не розуміє в банківському законодавстві, а європейські чиновники змушують його приймати закони, що стосуються цієї галузі. Обговорюючи тодішнього главу делегації ЄС Піркку Тапіолу, Тенасе стверджує, що той постійно говорить про проблеми в банківській системі, але Тенасе йому не вірить і не вважає його слова авторитетними.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.