Жоден уряд не легалізує монументів людей, які знищували поляків - МЗС Польщі

Понеділок, 26 березня 2018, 10:11

Заступник голови МЗС Польщі заявив, що польський уряд не піде на легалізацію поховань за формулою "всіх на всіх", оскільки неприйнятно прославляти людей, які знищували поляків.

Про це у інтерв’ю "Європейській правді" заявив заступник голови МЗС Польщі Бартош Цихоцький.

Цихоцький наголосив, що у питанні місць увічнення пам'яті та поховань Польща "завжди турбувалася про ці пам’ятки, навіть довгий час не маючи відповідної угоди з Україною". Як приклад дипломат навів меморіал офіцерам армії УНР у Варшаві.

"Проблеми виникають лише з нелегальними монументами, що героїзують збройні формування, які ми вважаємо злочинними або колаборантськими – і ми закликаємо Київ якнайшвидше вирішити це питання в порядку, запропонованому віце-прем`єром Глінським. Але, як ми бачимо, українська сторона не дуже зацікавлена у цьому", - каже Цихоцький.

Дипломат наголосив, що Польща не може погодитися на варіант легалізації поховань "всіх на всіх", оскільки "це популістська ідея, яка спрямована лише на те, щоб представити Польщу неконструктивною стороною".

"Жоден польський уряд не піде на легалізацію монументів, що прославляють людей, які відзначилися знищенням місцевого населення. Право на хрест на могилі мають усі, але має бути узгоджений напис, що віддає шану знищеним жертвам i водночас не героїзує злочинців", - пояснив Цихоцький.

Читайте повне інтерв’ю: "Заступник глави МЗС Польщі: Ми не приховуємо історичні злочини проти українців".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.