Афіни та Скоп'є заявили про прогрес у переговорах щодо назви Македонії

Субота, 31 березня 2018, 13:50

Афіни та Скоп'є заявили про прогрес у переговорах з вирішення суперечки щодо назви колишньої югославської республіки Македонії, однак найскладніші питання все ще залишаються невирішеними.

Про це повідомляє Alsat-m.tv.

Про прогрес після вчорашньої зустрічі у Відні заявили міністри закордонних справ Македонії і Греції Нікола Дімітров та Нікос Котціас, й американський дипломат Метью Німец, який виконує роль посередника ООН між Афінами і Скоп'є.

"Є умовний прогрес у переговорах, оскільки ми йдемо вперед, переходимо до більш складних питань", - заявив Дімітров.

За словами Німеца, у переговорах спостерігається позитивний прогрес, однак ще є складні питання, які треба вирішити.

"Міністри обох країн зорієнтовані на довгострокові відносини, стабільність у регіоні, важливість добрих відносин між двома країнами. Я сподіваюся, що ми продовжимо працювати з цим позитивним підходом", - сказав він.

Глава МЗС Греції висловив сподівання після зустрічі, що на наступному засіданні буде зроблено великий крок.

"Ми вказали на деталі, з якими ми погоджуємося та з якими не погоджуємося. Ми визначили основні проблеми для кожної сторони і я сподіваюся, що на нашій наступній зустрічі ми будемо готові зробити великий крок", - сказав він.

Після зустрічі у Відні, МЗС Греції також спростувало повідомлення ЗМІ про те, що Скоп'є готовий внести зміни в Конституцію.

Нагадаємо, прем'єр-міністр Македонії назвав чотири варіанти зміни назви країни для врегулювання багаторічної суперечки з Грецією. Пропозиції є наступними: Республіка Північна Македонія, Республіка Верхня Македонія, Республіка Вардар Македонія та Республіка Македонія (Скоп'є).

Він також висловив сподівання, що суперечку навколо назви буде врегульовано до саміту НАТО у липні.

Як відомо, Греція вважає, що Македонія "вкрала" назву в однієї з північних грецьких провінцій, і через це блокує діалог щодо вступу країни до НАТО і ЄС.

Суперечка триває з 1991 року - часу здобуття незалежності Македонією, яка до того носила назву Соціалістична республіка Македонія, що не викликало спротиву з боку Греції. Після 1991 року Греція вважає, що назва держави є узурпацією назви її історичної провінції.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.