Вірменія ратифікувала угоду про партнерство з ЄС

Середа, 11 квітня 2018, 10:08

Національні збори Вірменії у середу одноголосно ратифікували Угоду про всеосяжне і розширене партнерство з ЄС та Європейським співтовариством з атомної енергії та країнами-членами цієї організації.

"За" ратифікацію проголосували 95 депутатів, повідомляє видання News.am.

Угода складається з трьох частин. Політичні питання викладені в передмові, у другій частині - положення, що стосуються політичного діалогу та реформ, а також співпраці в сфері безпеки. У третій частині викладені завдання, що стосуються юстиції і прав людини.

Угода також формує інституційне коло, яке координуватиме відносини Вірменія-ЄС.

За словами міністра закордонних справ Вірменії Карена Назаряна, угода піднімає на новий рівень двосторонні відносини Вірменії з ЄС, "засновані на спільних цінностях та тісних зв'язках".

Вірменія 2013 року завершила переговори з Євросоюзом про Угоду про асоціацію, включно з зоною вільної торгівлі, але того ж року під тиском Росії радикально змінила курс і відмовилася підписувати цю угоду, вступивши натомість до тодішнього Митного союзу під керівництвом Росії, що нині переформатувався в Євразійський економічний союз.

2015 року Вірменія почала нові переговори про іншу угоду про політичні відносини з Євросоюзом, меншого обсягу і без економічної частини.

Вірменія підписала угоду про партнерство з Європейським Союзом в рамках саміту "Східного партнерства" у листопаді минулого року.

Детальніше читайте у статті на сайті "ЄвроПравди": "Асоціація мінус: що отримає Вірменія від нової угоди з Євросоюзом".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.