Президент Вірменії заявив, що саме ЄС відмовив країні в Угоді про асоціацію

П'ятниця, 24 листопада 2017, 15:46

Вірменський президент Серж Саргсян заявив, що у 2013 році саме ЄС відмовив Вірменії у підписанні Угоди про Асоціацію.

Про це він заявив в інтерв'ю "Радіо Свобода" після саміту ЄНП.

Видання зазначає, що для Вірменії головною подією саміту Східного партнерств є майбутнє підписання Угоди про всеосяжне та розширене партнерство з Вірменією.

"Звичайно, дуже важливо, якби не було важливо, ми б не мали наміру її підписати. Дуже важливо. Але я радий і з іншого приводу. По-перше, тут мова йшла про те, що ми просто втратили час і інше, але в присутності голови ради Євросоюзу, голови парламенту та голови Єврокомісії я сказав, що тоді не Вірменія відмовилася від підписання, а Євросоюз. Я прошу, щоб "Радіо Свобода" хоча б цей факт не спотворювало, можна?" - сказав він, відповідаючи на запитання про важливість такої Угоди для Вірменії.

Саргасян заявив, що з часом угода дозволить пересічним мешканцям Вірменії безперешкодно їздити до Брюсселя, в Париж та в інші європейські країни.

Нагадаємо, Вірменія 2013 року завершила переговори з Євросоюзом про Угоду про асоціацію, включно з зоною вільної торгівлі, але того ж року під тиском Росії радикально змінила курс і відмовилася підписувати цю угоду, вступивши натомість до тодішнього Митного союзу під керівництвом Росії, що нині переформатувався в Євразійський економічний союз.

2015 року Вірменія почала нові переговори про іншу угоду про політичні відносини з Євросоюзом, меншого обсягу і без економічної частини.

У лютому 2017 року Євросоюз та Вірменія завершили переговори щодо нової Всеосяжної і розширеної угоди про партнерство.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.