Прем'єр Чехії не бачить альтернативи уряду з комуністами та праворадикалами

Четвер, 12 квітня 2018, 10:56

Єдиним варіантом формування нового уряду Чехії є створення коаліції руху ANO з двома крайніми партіями – комуністичною KSCM та праворадикальною SPD.

Про це заявив виконувач обов'язків прем'єр-міністра Чехії, лідер руху ANO Андрей Бабіш, передає Zpravy.

Бабіш зазначив, що не розуміє, чому соціал-демократи відхилили пропозицію президента Мілоша Земана щодо створення "уряду професіоналів", у якому визначальною буде програма.

"У першу чергу, ми усвідомлюємо, що не можемо пояснити, чому насправді соціал-демократи відмовилися від такої щедрої пропозиції. Пан президент буквально висловив сліпучу пропозицію... Ми проявили великі зусилля і терпимість щодо соціал-демократів багато разів. Це був для нас основний варіант, але з невідомих нам причин не вийшло", - сказав Бабіш. 

При цьому, коментуючи можливі наслідки коаліції з комуністами та праворадикалами для іміджу Чехії на міжнародній арені, Бабіш зазначив, що громадяни, які підтримали ці партії на виборах, не вважають їх екстремістськими.

Напередодні Земан порадив Бабішу домовитися про формування нового уряду з KSCM та SPD.

Партія Бабіша ANO виграла вибори у жовтні, але досі не отримала достатньої підтримки у голосуванні парламенту за довіру до його уряду. Переговори з соціал-демократами, які очолювали попередній чеський уряд, провалилися минулого тижня через неспроможність домовитись щодо міністерських портфелів.

Низка політичних партій відмовилися вступати в коаліційні переговори з ANO через звинувачення Бабіша у шахрайстві з коштами ЄС та співпраці з комуністичними спецслужбами. Він усі звинувачення заперечує.

І комуністи, і праворадикали є досить проблематичними союзниками, оскільки комуністи хочуть, щоб Чехія вийшла з НАТО, а SPD закликала країну вийти з ЄС, наполягаючи на референдумі, подібному Brexit-голосування.

Детальніше про це читайте у статті:  "Земан та реванш екстремістів: боротьба за уряд Чехії виходить на найгірший сценарій".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: