Молдова вірить, що домовиться з Україною про вивід військ РФ з Придністров'я

Четвер, 12 квітня 2018, 14:56

Кишинів зможе домовитися з Києвом про виведення російських військ з Придністровського регіону через коридор на території України.

Про це заявив прем’єр-міністр Молдови Павел Філіп на Київському безпековому форумі, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

За словами прем'єра, представник Москви пояснив йому неможливість вивезти озброєння через Україну складною ситуацією в країні.

"Я його запевнив, що у нас достатньо переконливих потужностей і можливостей переконати наших українських друзів зробити коридор, щоб можна було вивезти і озброєння, і амуніцію, які все ще зберігаються в Придністров'ї", - пояснив Філіп.

Прем'єр також зазначив, що незаконна військова присутність в країнах не веде до вирішення конфлікту, а заморожує ситуацію і заохочує деструктивні сили до реалізації планів з відриву частин країн.

"Ми вимагаємо і просимо виведення російських військ з території Молдови, а також трансформації нинішніх операцій у Придністров'ї в громадянську місію з міжнародним мандатом, будучи впевненими, що це дозволить створити основу для вирішення придністровського конфлікту через переговори", - сказав він.

Президент України Петро Порошенко раніше заявляв, що Україна готова надати Молдові максимальне сприяння у відновленні її територіальної цілісності.

Нагадаємо, на території Придністровського регіону розквартировано понад півтори тисячі військовослужбовців Росії, а на військових складах у селі Колбасна Рибницького району зберігається понад 20 тисяч тонн боєприпасів та авіабомб.

Парламент Молдови схвалив декларацію з вимогою вивести російські війська з території невизнаного Придністров’я.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.