Понад 300 тис. людей протестували у Барселоні проти ув'язнення каталонських лідерів

фото, відео
Понеділок, 16 квітня 2018, 13:49

У Барселоні сотні тисяч людей вийшли на марш з вимогою звільнення і повернення в Каталонію 17 політиків і активістів, які були заарештовані або покинули територію Іспанії у зв'язку із звинуваченням у підготовці "повстання".

Про це передає El Pais.

За даними муніципальної поліції, у марші, який відбувся у неділю, взяли участь близько 315 тис. осіб. В Барселону приїхали понад 957 автобусів з людьми з усієї Каталонії.

Демонстрацію організували асоціація Omnium Cultural і Національні збори Каталонії (АНК), лідери яких - серед заарештованих. Акцію також підтримали каталонські відділення двох найбільших профспілок Іспанії - CCOO і UGT (Comisiones Obreras та Unión General de Trabajadores).

 
 

Спікер парламенту Каталонії Рожер Торрен підкреслив, що акція протесту - це "демонстрація єдності для захисту наших колективних та особистих прав перед лицем загрози свободам".

Учасники маршу пройшлися центральною вулицею з прапорами Каталонії, скандуючи "Свободу політв'язням" та "Пучдемон - президент!".

Марш відбувся через 10 днів після рішення німецького суду, який звільнив екс-главу Каталонії Карлеса Пучдемона під заставу.

Нагадаємо, екс-главу уряду Каталонії Карлеса Пучдемона затримали 25 березня на території Німеччини недалеко від кордону з Данією на підставі європейського ордера на арешт.

В Іспанії Пучдемону пред'явлено звинувачення в організації повстання і розтраті держкоштів, за першим звинуваченням йому загрожує до 30 років тюремного ув'язнення.

6 квітня Пучдемон вийшов на свободу з в'язниці в німецькому Ноймюнстері після того, як за нього внесли 75 тисяч євро застави.

Суд також виключив можливість видачі Пучдемона Іспанії за звинуваченням у заколоті. Суд вважає, що екстрадиція може відбутися лише за звинуваченням у розтраті державних коштів.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.