"Новічок" для отруєння Скрипалів застосували у формі рідини - ЗМІ

Вівторок, 17 квітня 2018, 15:52

Нервово-паралітична речовина "Новічок", якою отруїли колишнього шпигуна Сергія Скрипаля в британському Солсбері, була застосована у формі рідини.

Про це повідомляє ВВС з посиланням на дані Департаменту із питань довкілля, продовольства та сільського господарства Великої Британії.

У звіті відомства йдеться про те, що під час отруєння Скрипаля та його дочки Юлії, використовувалася дуже невелика кількість нервового агента, а сама речовина була у "формі рідини".

Основною ділянкою її нанесення був будинок Скрипаля, але "Новічок" також виявили в медпункті, ресторані і пабі, де Скрипалі провели свій час в той день, коли отруїлися.

Нервово-паралітичний газ не випаровується і не зникає з часом, кажуть експерти. Щоб позбутися його необхідне інтенсивне очищення їдкими хімічними речовинами.

У найближчі кілька днів почнеться очищення рекламних щитів в громадських місцях у Солсбері. Трава і каміння будуть видалені з території навколо торгового центру, який відвідували Скрипалі, а всі забруднені матеріали буде спалено.

Майже 200 військовослужбовців долучаться до цього процесу, який, як очікується, триватиме кілька місяців.

Кладовище, яке відвідувала Юлія Скрипаль перед отруєнням, відкриють для публіки, оскільки там не було знайдено слідів "Новічка".

За даними британської розвідки, Росія проводила випробування з нанесенням нервово-паралітичних речовин на дверні ручки задовго до отруєння Скрипалів.

Радник британського прем’єра з питань нацбезпеки раніше заявив, що російські спецслужби шпигували за Скрипалем та його донькою щонайменше 5 років.

Як відомо, Організація із заборони хімічної зброї підтвердила висновки Британії щодо отруєння в Солсбері.

Прем'єр-міністр Британії Тереза Мей заявляла, що "Новічок" був розроблений Радянським Союзом в 1970-х і 80-х роках.

Його нанесли на ручку вхідних дверей в будинок Скрипаля вранці 4 березня.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.