Земан заступився за комуністів і праворадикалів: це придумали "тупі" журналісти

П'ятниця, 20 квітня 2018, 13:02

Президент Чехії Мілош Земан вважає невиправданою критику щодо можливої участі комуністичної партії KSCM та праворадикальної SPD у коаліції з формування нового чеського уряду.

Про це передає Parlamentnilisty.cz.

"Це помилка тупих журналістів. Ви хочете, щоб я наживав собі нових ворогів", - сказав Земан, відповідаючи на питання про занепокоєність суспільства з приводу можливої участі представників цих партій в уряді.

При цьому Земан не став уточнювати, яке рішення прийме щодо пропозицій соціал-демократів, які відновили переговори з рухом ANO нинішнього виконувача обов'язків прем'єр-міністра Андрея Бабіша. 

"За тиждень ми зможемо про це поговорити", - сказав Земан з посмішкою.

Партія Бабіша ANO виграла вибори у жовтні, але досі не отримала достатньої підтримки у голосуванні парламенту за довіру до його уряду. Раніше переговори з соціал-демократами, які очолювали попередній чеський уряд, провалилися минулого тижня через неспроможність домовитись щодо міністерських портфелів.

Низка політичних партій відмовилися вступати в коаліційні переговори з ANO через звинувачення Бабіша у шахрайстві з коштами ЄС та співпраці з комуністичними спецслужбами. Він усі звинувачення заперечує.

І комуністи, і праворадикали є досить проблематичними союзниками, оскільки комуністи хочуть, щоб Чехія вийшла з НАТО, а SPD закликала країну вийти з ЄС, наполягаючи на референдумі, подібному Brexit-голосування.

На початку березня тисячі людей вийшли на акцію протесту після призначення депутата-комуніста Зденека Ондрачека головою комісії з генеральної інспекції сил безпеки.

Детальніше про це читайте у статті "Земан та реванш екстремістів: боротьба за уряд Чехії виходить на найгірший сценарій".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.