Погіршення відносин між Польщею і Україною небезпечне для Європи - консул США

П'ятниця, 20 квітня 2018, 14:26

Сполучені Штати намагаються сприяти процесу покращення відносин між Польщею та Україною, які є дуже складними.

Про це заявив консул США у Кракові Томас Зіа, передає "Укрінформ". 

"Польсько-українські відносини є дуже складними. Думаю, що Україні потрібна Польща, а Польщі - Україна. Увесь світ хоче, щоб відносини між цими країнами були добрими, адже нинішня ситуація в регіоні є досить небезпечною не лише для Польщі, а й усього регіону. Ми дуже стараємося підтримувати процес покращення відносин між Польщею та Україною", - наголосив американський дипломат.

Зіа зазначив, що Вашингтон, будучи активним гравцем у Східній Європі, ввів санкції проти РФ за її агресію щодо України, надає гуманітарну допомогу Києву і веде плідну співпрацю в рамках НАТО.

Він нагадав, що 5 тисяч американських військовослужбовців дислокуються в Польщі і є "символом підтримки" Вашингтоном Східної Європи.

Зіа сподівається, що дії США та Польщі сприятимуть тому, що Україна стане "сильною частиною Європи".

Як відомо, Інститут національної пам’яті України ініціював мораторій на ексгумацію останків поляків в Україні у відповідь на вандалізм щодо українських пам’ятників на території Польщі, зокрема, на кладовищі у Грушовичах під Перемишлем. Співпраця між польським та українським ІНП призупинилася.

У Варшаві також вимагають дозволу на ексгумацію жертв і будівництво меморіалів на місцях загибелі поляків, зокрема, польських солдатів, загиблих на території сучасної України в 1939 році, а також легіонерів, похованих в районі села Костюхнівка Волинської області.

Україна звернулася до Польщі з пропозицією відновлення співпраці між інститутами нацпам’яті, міністерствами культури та міжнародними комісіями, котрі займаються історичними питаннями. Втім, в українському МЗС уже заявили, що чекають від Польщі першого кроку у питанні відновлення українських пам'яток на своїй території.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: