Туск їде на Західні Балкани говорити про європейську перспективу

П'ятниця, 20 квітня 2018, 19:29

Президент Європейської ради Дональд Туск наступного тижня відвідає Тирану, Подгоріцу, Белград, Сараєво та Скоп'є.

Про це йдеться у повідомленні на сайті Ради.

Головною метою поїздки, яка триватиме 24-27 квітня, є підготовка до саміту ЄС-Західні Балкани в Софії 17 травня та участь у Саміті Брдо-Бріуни у Скоп'є.

"Послання нашим друзям зрозуміле: Європейський Союз є і залишатиметься найнадійнішим партнером для всього регіону. Будучи найбільшим інвестором, найбільшим донором, найбільшим торговельним ринком та кращими обіцянками для кращого майбутнього для громадян. Наша саміт має підтвердити європейську перспективу регіону і, що ще важливіше, має покращити конкретні зв'язки з регіоном та в межах цього регіону", - сказав Туск.

Під час свого візиту Туск зустрінеться з прем'єр-міністром Албанії Еді Рамою, прем'єр-міністром Чорногорії Душко Марковичем, президентом Сербії Олександром Вучичем, президентом Косова Хашимом Тачі, лідерами Боснії та Герцеговини, а також прем'єр-міністром Македонії.

Зазначимо, що цього тижня в турне по Західних Балканах їздила Високий представник ЄС з питань зовнішньої політики та політики безпеки Федеріка Могеріні, а до неї – єврокомісар з політики розширення Йоганнес Ган.

Як відомо, напередодні Європейська комісія рекомендувала відкрити переговорипро вступ до блоку з Албанією та Республікою Македонія.

6 лютого Єврокомісія схвалила довгоочікувану стратегію щодо Західних Балкан, спрямовану на те, щоб надати нового імпульсу інтеграції в ЄС і прискорити домашню роботу, яку повинні виконати шість країн для вступу в блок.

У стратегії йдеться про те, що до 2025 року ЄС "може бути більшим за 27 держав", "але динаміка руху держав Західних Балкан на їх шляху до ЄС залежатиме від їхніх власних заслуг, їхньої швидкості та від конкретних досягнутих ними результатів".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.