Суперечка щодо назви Македонії: у ЄС бачать шанс домовитися протягом двох тижнів

Вівторок, 24 квітня 2018, 16:06

Єврокомісар з питань розширення і політики сусідства Йоганнес Ган вважає, що суперечка Греції з Республікою Македонія щодо назви останньої може бути вирішена в найближчі два тижні.

Про це передає Ekathimerini.

"Я сподіваюся, що в найближчі два тижні ми будемо мати рішення. Принаймні, рішення, яке відкриє шлях до початку переговорів про вступ з Македонією", - заявив він.

"Я думаю, кожен погодиться, що це було б корисно для країни, для суспільства і всього регіону Західних Балкан", - сказав він.

Ган додав, що Македонія подолала глибоку політичну кризу і показала прогрес у здійсненні реформ і в підтримці добросусідських відносин, але попередив, що "зараз не час для самозаспокоєння".

Як відомо, Греція вважає, що Македонія "вкрала" назву в однієї з північних грецьких провінцій, і через це блокує діалог щодо вступу країни до НАТО і ЄС.

Суперечка триває з 1991 року - часу здобуття незалежності Македонією, яка до того носила назву Соціалістична республіка Македонія, що не викликало спротиву з боку Греції. Після 1991 року Греція вважає, що назва держави є узурпацією назви її історичної провінції.

Прем'єр-міністр Македонії назвав чотири варіанти зміни назви країни для врегулювання багаторічної суперечки з Грецією. Пропозиції є наступними: Республіка Північна Македонія, Республіка Верхня Македонія, Республіка Вардар Македонія та Республіка Македонія (Скоп'є).

Він також висловив сподівання, що суперечку навколо назви буде врегульовано до саміту НАТО у липні.

Нагадаємо, Європейська комісія рекомендувала відкрити переговори про вступ до блоку з Албанією та Республікою Македонія.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.