Могеріні сподівається, що ЄС почне переговори про вступ Македонії у червні

Четвер, 19 квітня 2018, 16:05

Високий представник ЄС з питань спільної зовнішньої політики та політики безпеки Федеріка Могеріні сподівається, що Рада ЄС у червні запустить переговори з Республікою Македонія про її вступ до блоку.

Про це голова європейської дипломатії заявила під час виступу у македонському парламенті, йдеться у повідомленні на сайті Європейської служби зовнішніх дій.

"У нас відбудеться Рада ЄС наприкінці червня, яка, сподіваюся, виконає рекомендацію, яку ми дали кілька днів тому", - сказала вона, нагадавши, що цього тижня Європейська комісія рекомендувала відкрити переговори про вступ до блоку з Албанією та Республікою Македонія.

За словами Могеріні, Македонія ще ніколи не була такою близькою до вступу в ЄС, проте повинна продовжити виконання реформ, щоб завершити процес. 

Згідно з рекомендацією Єврокомісії, Албанія та Республіка Македонія повинні визнати пріоритетними реформи в основних сферах верховенства права, прав людини, демократичних інститутів та реформи державного управління, а також щодо економічного розвитку та конкурентоспроможності всіх областей, де все ще зберігаються структурні недоліки.

Також Могеріні переконана, що Македонія може знайти шляхи для вирішення суперечки з Грецією щодо назви республіки.

"Я впевнена, що ваші переговори з Грецією можуть привести до рішення, яке буде враховувати законні інтереси обох сторін, я впевнена, що це стане основою спільного майбутнього всередині єдиного європейського континенту", - заначила вона.

Як відомо, Греція вважає, що Македонія "вкрала" назву в однієї з північних грецьких провінцій, і через це блокує діалог щодо вступу країни до НАТО і ЄС.

Суперечка триває з 1991 року - часу здобуття незалежності Македонією, яка до того носила назву Соціалістична республіка Македонія, що не викликало спротиву з боку Греції. Після 1991 року Греція вважає, що назва держави є узурпацією назви її історичної провінції.

Прем'єр-міністр Македонії назвав чотири варіанти зміни назви країни для врегулювання багаторічної суперечки з Грецією. Пропозиції є наступними: Республіка Північна Македонія, Республіка Верхня Македонія, Республіка Вардар Македонія та Республіка Македонія (Скоп'є).

Він також висловив сподівання, що суперечку навколо назви буде врегульовано до саміту НАТО у липні.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.