Правлячі сім'ї Азербайджану пов'язані з секретними інвестиціями через банк на Мальті - ЗМІ

Середа, 25 квітня 2018, 12:42

Правлячі сім'ї Азербайджану є потенційними бенефіціарами десятків анонімних компаній, які використовувались для інвестування в нерухомість, готелі та бізнес у Європі.

Про це йдеться у розслідуванні проекту Daphne Project, повідомляє The Guardian.

В ході розслідування журналістам вдалося встановити, що протягом останніх трьох років кілька мереж компаній використовували приватний банк на Мальті для секретних інвестицій у Великій Британії, Іспанії, Франції, Грузії та Чорногорії.

Багато з цих компаній імовірно керувалися в інтересах дітей президента Азербайджан Ільхама Алієва і синів його міністра з надзвичайних ситуацій Кямаледдіна Гейдарова.

Твердження підкріплені інформацією, що знаходиться в публічному доступі, а також несанкціоновано поширеними документами про місце проживання в Дубаї.

В серці мережі знаходяться компанії, які були клієнтами банку "Pilatus", штаб-квартира якого знаходиться на Мальті. Його активи заморожені до закінчення розслідування, яке розпочав у березні банківський регулятор цієї країни.

"Як видається, ця інформація вперше демонструє, що дочки президента володіють половиною Gilan Holding - однієї з найбільших в Азербайджані компаній", - йдеться в статті.

Дочки Алієва - Лейла і Арзу Алієви - не відповіли на прохання про коментарі. Юристи синів Гейдарова - Ніджат і Талі - сказали: "Наші клієнти - власники-бенефіціари компаній (...), які ведуть абсолютно легітимний і законний бізнес".

Daphne Project створений, щоб продовжити розслідування мальтійської журналістки Дафни Каруани Галіції, яка в жовтні минулого року загинула під час вибуху бомби, закладеної в її автомобіль.

Вона, зокрема, писала і про банк "Pilatus", а її джерелом була колишня співробітниця установи росіянка Марія Єфімова.

Минулого року Єфімова заявляла про погрози на адресу її родини в Росії, а у березні здалася поліції Греції. Мальта вимагає її екстрадиції, але суд в Афінах відмовив цьому і звільнив її з-під варти.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.