Німеччина хоче гарантій від РФ щодо транзиту газу через Україну

Четвер, 26 квітня 2018, 12:36

Німеччина вважає, що Росія повинна надати гарантії з приводу продовження транзиту газу через Україну після завершення будівництва газопроводу "Північний потік-2".

Про це заявив посол Німеччини в Україні Ернст Райхель в ході спільного з послом Франції в Україні Ізабель Дюмон інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна".

"Як і сказала канцлер Меркель, нам потрібна ясність і з боку Росії, що вони будуть продовжувати використовувати українську ГТС. Дискусія з цього приводу, як ви можете уявити, триває ... Повинні бути гарантії, на які можна покластися. В якій формі це буде зроблено, потрібно буде подивитися", - сказав він.

Райхель нагадав, що Меркель обговорювала це питання з президентом РФ Владіміром Путіним. "Потрібно почекати, що з цього буде, яку реакцію ми отримаємо від Росії", - додав він.

Посол Німеччини відзначив, що необхідно докласти зусиль по мінімізації ризиків для України, пов'язаних з будівництвом Nord Stream - 2.

"Заперечення, які, зокрема, є в України, стосуються того, що "Північний потік-2" може зробити непотрібним транзит через її територію. Так що, якщо ми зможемо уникнути цих наслідків, це може зробити майбутнє України кращим . Це те, до чого ми прагнемо. І інвестиції іноземних компаній в українську ГТС є частиною цього ", - сказав Райхель.

Проект "Північний потік-2"  передбачає будівництво і роботу двох ниток газопроводу загальною потужністю 55 млрд кубометрів газу на рік від узбережжя Росії через Балтійське море до Німеччини.

Супротивники проекту - у тому числі Польща, країни Балтії та Данія - стверджують, що "Північний потік-2" збільшить залежність ЄС від "Газпрому", який вже постачає близько третини об’ємів газу в ЄС.

Наразі дві країни - Німеччина та Фінляндія - видали повний комплект дозволів на будівництво "Північного потоку-2".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: