Країнам ЄС потрібен не "Північний потік-2", а український транзит – посол

Середа, 18 квітня 2018, 11:24

Посол України в ЄС Микола Точицький вважає, що ЄС не потребує газопроводу "Північний потік-2", натомість наполягає, що Євросоюзу насправді необхідний український транзит.

Про це він заявив у інтерв’ю виданню Euractiv.

"Я не бачу необхідності будувати "Північний потік-2". Те, що необхідно країнам ЄС – це наша газотранспортна система. Також з точки зору безпеки він ("Північний потік-2 – Ред.) є небезпечним", - зазначив Точицький.

За його словами, українська транзитна система поставляє газ до всіх країн Центральної Європи. Натомість "Північний потік-2" означатиме, що "вирішуватимуть тільки "Газпром" та Німеччина".

"Я не бачу жодної необхідності та інтересу, окрім російського та кількох німецьких компаній, мати "Північний потік-2",- додав дипломат.

Точицький вважає, що українська газотранспортна система також є гарантією того, що Росія не вторгнеться в Україну.

"Якщо "Північний потік-2" замінить український транзит, існує ризик для безпеки. Минулого березня ми побачили, як Росія використовує постачання газу як зброю. Як ЄС може гарантувати, що такі речі знову не відбудуться?", - наголосив посол.

Проект "Північний потік-2"  передбачає будівництво і роботу двох ниток газопроводу загальною потужністю 55 млрд кубометрів газу на рік від узбережжя Росії через Балтійське море до Німеччини.

Супротивники проекту - у тому числі Польща, країни Балтії та Данія - стверджують, що "Північний потік-2" збільшить залежність ЄС від "Газпрому", який вже постачає близько третини об’ємів газу в ЄС.

Наразі дві країни - Німеччина та Фінляндія - видали повний комплект дозволів на будівництво "Північного потоку-2".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: