Литва запропонувала США створити регіональний центр кібербезпеки

Четвер, 5 квітня 2018, 11:54

Литва веде переговори зі Сполученими Штатами щодо створення регіонального центру кібербезпеки в місті Каунас.

Про це повідомляє BNS.

Згідно з планом, новий центр діятиме як підрозділ литовського Національного центру кібербезпеки, звідки можна було б здійснювати керування Кібернетичними силами швидкого реагування ЄС, створення яких ініціює Литва.

ЄС схвалив ініціативу в грудні минулого року. Ці сили могли б допомагати державам-членам ліквідовувати наслідки кібератак та запобігати подібним інцидентам.

За словами литовських чиновників, нині вони очікують відповідь Пентагону щодо спільної роботи в новому військовому комплексі.

Радник президента Литви Неріюс Аляксеюнас заявив, що країна готова взяти на себе керівну роль у питаннях кібербезпеки як в ЄС, так і у співпраці з США.

"Ми робимо це, створюючи кібернетичні сили швидкого реагування Євросоюзу і обговорюючи з США створення в Литві регіонального центру кібербезпеки", - зазначив він.

Віце-міністр оборони Едвінас Керза заявляє, що центр міг би створювати засоби кібербезпеки, проводити наукові дослідження й навчання.

"Ми представили інвестиційні проекти американцям і сподіваємося, що вони візьмуть участь і у фінансовому забезпеченні", - сказав він.

За його словами, відповідь Пентагону на пропозиції литовської сторони очікується влітку.

За даними розвідувальних служб Литви, більша частина зафіксованої в країні в 2017 році ворожої діяльності в кіберпросторі була пов'язана з Росією.

Нагадаємо, лідери країн Балтії під час зустрічі з президентом Дональдом Трампом попросили Сполучені Штати відправити більше військ та підсилити повітряну оборону на східному фланзі НАТО для стримування Росії.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.