У ЄС привітали рішення Косова щодо Асоціації сербських муніципалітетів

Четвер, 5 квітня 2018, 19:32

Служба зовнішніх дій ЄС привітала рішення прем'єр-міністра Косова розпочати розробку Статуту Асоціації сербських муніципалітетів у Косові.

Про це ідеться у заяві, розміщеній на сайті відомства.

"Дуже раді оголошенню прем'єр-міністра Рамуша Харадіная про надання мандату робочій групі для розробки Статуту Асоціації/Спільноти сербських муніципалітетів у Косові. Процес укладання Статуту почався і буде відбуватися протягом чотиримісячних часових рамок", - мовиться у заяві.

У ЄС відзначають, що цей довгоочікуваний крок дозволяє розпочати реалізацію угоди про діалог щодо Асоціації/Спільноти сербських муніципалітетів у Косові відповідно до зобов'язань, які Косово взяло на себе в рамках діалогу з ЄС та Брюссельських угод 2013 і 2015 років.

"ЄС запросить головних переговірників з Белграда і Приштини, їхні команди, а також команду менеджерів і технічних експертів для обговорення в Брюсселі, щоб конструктивно і сумлінно взяти участь в процесі розробки Статуту", - заявили у відомстві.

Сербське автономне утворення у межах сербських муніципалітетів мало бути створене у Косові згідно з Брюссельською угодою між Белградом та Приштиною від 2013 року. Втім, Конституційний суд Косова визнав неконституційними існуючі пропозиції щодо його формування.

Серби заявляють, що створять свою автономію попри незгоду центральної влади Косова.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.