Колишній глава Каталонії вийшов на свободу з німецької в’язниці

П'ятниця, 6 квітня 2018, 15:08

Екс-глава Каталонії Карлес Пучдемон вийшов на свободу із тюрми у німецькому Ноймюнстері після того, як за нього внесли 75 тисяч євро застави.

Про це повідомляє каталонське видання La Vanguardia.

Пучдемон коротко звернувся до журналістів кількома мовами. Він подякував за міжнародну підтримку і закликав звільнити ув’язнених в Іспанії каталонських політиків.

"Я прошу негайного звільнення всіх товаришів, яких продовжують утримувати в іспанських тюрмах", - зазначив колишній глава Каталонії, додавши, що для Європи сьогодні є соромом мати політичних в’язнів.

Пучдемон також заявив, що зараз "настав час діалогу" з Мадридом. "Прийшов час для політики, немає жодного виправдання для іспанської влади, щоб не розпочати діалог з Каталонією для пошуку політичного рішення", - додав він.

Напередодні територіальний суд Шлезвіг-Гольштейну вирішив звільнити Пучдемона під заставу у розмірі 75 тисяч євро.  Пучдемон вніс заставу та надав німецькій владі адресу, за якою він буде проживати в Німеччині в очікуванні рішення про екстрадицію до Іспанії.

Крім того, суд виключив можливість видачі Пучдемона Іспанії за звинувачення у заколоті. Суд вважає, що екстрадиція може відбутись тільки за звинуваченні у розтраті державних коштів. 

Екс-главу уряду Каталонії Карлеса Пучдемона затримали 25 березня на території Німеччини неподалік кордону з Данією на підставі європейського ордеру на арешт.

В Іспанії Пучдемону висунуті звинувачення в організації повстання і розтраті держкоштів, за першим звинуваченням йому загрожує до 30 років тюремного ув'язнення.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.