Екс-президенту Румунії відмовили у відновленні громадянства Молдови

П'ятниця, 11 травня 2018, 10:05

Апеляційна палата Кишинева відхилила апеляцію екс-президента Румунії Траяна Бесеску про повернення йому громадянства Молдови.

Про це передає Deschide.md.

"Цивільна колегія Апеляційної палати вирішила відхилити апеляційну скаргу Андрія Бивола (адвоката, - ред.), як необґрунтовану, і залишити в силі рішення центрального офісу Кишинівського суду від 22 січня поточного року за позовом проти президента Траяна Бесеску проти президента Молдови Ігоря Додона про скасування указу від 3 січня 2017 року", - заявив суддя.

Адвокат Ігоря Додона Максим Лебединський прокоментував рішення Апеляційної палати.

"Як і слід було очікувати, було доведено, що Бесеску свідомо не поінформував владу Молдови про те, що перебував під кримінальним переслідуванням під час подання заяви про надання громадянства. Потрібно розуміти, що закон категорично і імперативно забороняє надавати громадянство Молдови, поки людина перебуває під кримінальним переслідуванням. Виходячи з цих міркувань, був підписаний указ президента про відкликання громадянства Бесеску. Це не пов'язано з політичними аспектами", — заявив Лебединський.

У свою чергу адвокат Траяна Бесеску вважає, що рішення про відкликання громадянства було політичним.

"Протягом місяця ми отримаємо мотивоване рішення, після чого у нас буде два місяці, щоб оскаржити його у Вищій судовій палаті. Частка скасування судових рішень досить велика в Молдові. Ми ніяк не стурбовані тим, що перша і друга інстанції вважали по-іншому, так як є ще Вища судова палата і, остання інстанція, Європейський суд з прав людини. Те, що інстанції не бачать або не хочуть помічати очевидне, це вже інші реалії та проблеми", — сказав він.

Андрій Бивол вважає, що президент Додон намагається виставити законними "деякі зловживання".

"Закон про громадянство передбачає, що з чіткою пропозицією повинні виступити компетентні органи, які вимагають відкликати громадянство. У нас сталося навпаки: Додон тільки вступив на посаду, як відразу зажадав від згаданих органів виступити з пропозицією про відкликання громадянства пана Бесеску. Пан Бесеску отримав громадянство у винятковому порядку за особливі заслуги перед Молдовою. Ця процедура не передбачає подання певних документів", — підкреслив він.

Колишній президент Румунії Траян Бесеску і його дружина Марія офіційно стали громадянами Республіки Молдова 3 листопада 2016 року. Вони отримали громадянство указом президента Ніколає Тімофті, підписаним в червні того ж року.

Ігор Додон 3 січня 2017 року, відразу після вступу на посаду президента, підписав указ про позбавлення Бесеску громадянства.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: