В Чехії розкрили деталі шпигунської справи: екс-слідчого затримали в Україні разом з дипломатом НАТО

П'ятниця, 11 травня 2018, 14:31

Разом із колишнім старшим слідчим Управління з виявлення організованої злочинності поліції Чехії Людеком Вокалом два тижні тому в Україні затримували і представника НАТО.

Цю інформацію офіційно підтвердили в Міноборони Чехії попри попередні заперечення, повідомляє видання Aktualne.

Речниця Міноборони Чехії Міхаела Лагронова заявила, що українська сторона повідомила про затримання лише одного чеха під час операції.

"Однак менш ніж через два тижні після затримання наше посольство у Києві отримало інформацію, яка вказує на те, що українська сторона затримала цивільного експерта офісу зв'язку НАТО у Києві, направленого туди Міністерством оборони Чехії", - сказала вона.

"Тут не йдеться про дипломата, направленого Міністерством закордонних справ до чеського посольства, українська поліція його невдовзі відпустила і не розпочала жодного провадження", - додала Лагронова.

Виданню Aktualne відоме ім’я затриманого представника НАТО, однак воно наводить лише ініціали – М.П. і повідомляє, що той є колишнім військовим чеської армії.

Як зазначається, після інциденту з затриманням він одразу повернувся до Чехії.

"Чеська Республіка направила цивільного експерта з логістики до Офісу зв’язку НАТО у Києві, його діяльність в Україні вже завершена, він повернувся до Чехії і зараз перебуває у відпустці", - повідомив представник Міноборони Чехії Ян Пейшек.

Джерела у НАТО стверджують, що М.П. є "пристойним хлопцем", якому не притаманна негідна поведінка.

В той же час Людек Вокал, якого відпустили під заставу, каже, що у даній справі є лише жертвою.

"Уся ця справа, яка дуже по мені вдарила, стосується лише М.П. зі структур НАТО, від якого українська СБУ мала позбутися", - заявив він. Вокал розповів, що співробітник НАТО контактував з ним і пропонував 10% за його послуги з незаконного продажу пристроїв, які можуть використовуватися для прослуховування.

Нагадаємо, 23 квітня, в Україні затримали колишнього старшого слідчого Управління з виявлення організованої злочинності поліції Чехії Людека Вокала. Його затримали нібито через незаконне прослуховування.

Арешт був пов'язаний з нинішньою діяльністю Вокала у сфері безпеки, яку він не припинив навіть після переслідування в Чехії. На початку квітня Генеральна інспекція сил правопорядку Чехії звинуватила Вокала у використанні свого службового становища для розголошенні інформації про дії поліції в справі Vidkun, що стосується підозрілих зв'язків між поліцейськими, підприємцями і політиками.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.