Греція вимагає, щоб Македонія закріпила нову назву країни у конституції

Вівторок, 15 травня 2018, 14:10

Нова офіційна назва Республіки Македонія повинна бути закріпленою у конституції країни.

Про це заявив заступник міністра закордонних справ Греції Йоргос Катругалос, передає Ekathimerini.

"Це не маленькі проблеми, і на даний момент Скоп'є чинить спротив. М'яч на їхньому боці", - сказав він.

Задля досягнення угоди, "необхідні поступки з іншого боку", зазначив Катругалос. Перегляд конституції Македонії - це ще одна грецька вимога, сказав він.

Греція хоче, щоб нова назва Македонії була "erga omnes" - тобто використовувалася як всередині країни, так і на міжнародній арені, щоб не залишити нез'ясованих питань, які не зможуть бути вирішеними у майбутньому, пояснив Катругалос.

Суперечка триває з 1991 року - часу здобуття незалежності Македонією, яка до того носила назву Соціалістична республіка Македонія, що не викликало спротиву з боку Греції. Після 1991 року Греція вважає, що назва держави є узурпацією назви її історичної провінції.

Прем'єр-міністр Македонії назвав чотири варіанти зміни назви країни для врегулювання багаторічної суперечки з Грецією. Пропозиції є наступними: Республіка Північна Македонія, Республіка Верхня Македонія, Республіка Вардар Македонія та Республіка Македонія (Скоп'є).

Нагадаємо, Європейська комісія рекомендувала відкрити переговори про вступ до блоку з Албанією та Республікою Македонія. Але поки проблема назви не буде вирішена, Греція навряд чи схвалить переговори про приєднання Македонії.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: