У Латвії почали кримінальне переслідування найманця, який воював за "ДНР"

Середа, 16 травня 2018, 14:08

Поліція безпеки Латвії розпочала кримінальне переслідування негромадянина Латвії Артема Скрипника, підозрюваного в протиправній участі у збройному конфлікті на сході України.

Про це повідомляє портал Delfi.

За даними Поліції безпеки, кримінальний процес розпочато за ч. 1 статті 89 (участь у злочинній організації, яка домагається розчленування України) і ч. 1 статті 77 (незаконне участь у збройному конфлікті за межами Латвії) Кримінального закону Латвії. Матеріали справи передані в прокуратуру.

В ході кримінального процесу, розпочатого в листопаді 2017 року, було встановлено, що негромадянин Латвії намагався вступити у воєнізовану організацію, яка була створена з метою здійснювати проти держави особливо тяжкі злочини, надаючи військову підтримку особам, зацікавленим у руйнуванні єдиної територіальної цілісності України, а також в рамках цієї воєнізованої організації протизаконно брати участь у військовому конфлікті на сході України.

У Поліції безпеки зазначили, що підозрюваний раніше потрапляв у поле зору ПБ, проти нього раніше також був початий кримінальний процес за ч. 1 статті 77 УЗ Латвії — незаконна участь у збройному конфлікті за межами Латвії.

У серпні 2017 року суд виправдав його. Скрипник в ході досудового розслідування Поліції безпеки визнав свою провину в злочинних діяннях, включаючи вбивства людей. Однак у суді він стверджував, що займався в Україні гуманітарною діяльністю, а в своїх свідченнях в ході досудового розслідування оббрехав себе, оскільки перебував під психологічним тиском.

26 квітня 2017 року суд переглянув відеозапис показань обвинуваченого, даних слідчим ПБ. У них Скрипник розповідає, що жив у Москві і з 2008 року брав участь у групових заняттях, в тому числі на військові теми. Влітку 2014 року йому запропонували разом з цією групою відправитися в східну Україну. За один день участі у збройному конфлікті йому запропонували 20 тис. рублів. Зброю і форму Скрипнику видали ще в Росії, а в бойових діях в Луганську і Донецьку він брав участь з липня 2014 року. Скрипник стверджував, що вбивав людей — як снайпер він нібито застрелив понад 100 осіб. Після поранення він місяць лікувався в лікарні, а потім продовжував брати участь у бойових діях до кінця квітня 2015 року.

У травні 2015 року Скрипник був затриманий у Росії за незаконний перетин кордону, але вже в жовтні був звільнений. На початку 2016 року його затримали в Латвії.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.