Прем’єр Іспанії залишив саміт ЄС-Західні Балкани через невизнання Косова

Четвер, 17 травня 2018, 10:04

Прем’єр-міністр Іспанії Маріано Рахой не братиме участі у саміті ЄС-Західні Балкани, який відбувається сьогодні у Софії.

Про це повідомляє Reuters.

Рахой був у болгарській столиці в середу ввечері, але вирішив залишити Софію після неформальної вечері лідерів країн ЄС. Представники ЄС кажуть, що ніхто з іспанської делегації не буде присутній під час символічної спільної фотографії в четвер.

Мадрид не визнає незалежності Косова, як і ще п’ять держав-членів ЄС. Позиція Іспанії пов’язана із каталонськими сепаратистами, які прагнуть незалежності автономії.

Косово бере участь у саміті разом з Албанією, Боснією, Македонією, Сербією та Чорногорією.

Нагадаємо, сьогодні у Софії відбудеться перший за 15 років саміт ЄС-Західні Балкани, який має продемонструвати підтримку шести балканських країн з боку Євросоюзу.

Як відомо, Європейська комісія рекомендувала відкрити переговори про вступ до ЄС з Албанією та Республікою Македонія.

6 лютого Єврокомісія схвалила стратегію щодо Західних Балкан, спрямовану на те, щоб надати нового імпульсу інтеграції в ЄС і прискорити домашню роботу, яку повинні виконати шість країн для вступу в блок.

У стратегії йдеться про те, що до 2025 року ЄС "може бути більшим за 27 держав", "але динаміка руху держав Західних Балкан на їх шляху до ЄС залежатиме від їхніх власних заслуг, їхньої швидкості та від конкретних досягнутих ними результатів".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.