Лукашенко вперше за довгий час може відвідати країну ЄС

Середа, 30 травня 2018, 10:06

Глава Білорусі Александр Лукашенко вперше за багато років може з офіційним візитом відвідати державу Європейського Союзу.

Про це повідомляє gazetaby.com.

У вівторок прес-служба білоруського президента повідомила про телефонну розмову Лукашенка з федеральним канцлером Австрії Себастіаном Курцом. Відзначається, що бесіда відбулася за ініціативою австрійської сторони.

"Себастіан Курц запросив Александра Лукашенка відвідати Австрію. Прийнявши запрошення, президент Білорусі в свою чергу запросив федерального канцлера приїхати в Білорусь у супроводі представників ділових кіл", - повідомила прес-служба білоруського очільника.

Якщо офіційний візит Лукашенка до Австрії відбудеться, то він буде мати цілком історичний характер. Після розгону протестів у 2010 році Євросоюз наклав на главу Білорусі санкції, його вважали ізгоєм.

Тільки на початку 2016 року Лукашенко перестав бути нев'їзним. Навесні того ж року він злітав до Ватикану і до Рима, але ці візити не були офіційними.

Впродовж років главу МЗС Владіміра Макеєва та прем'єр-міністра Андрєя Кобякова неодноразово приймали в європейських столицях, але не Александра Лукашенка.

Експерти відзначають, що Австрія зацікавлена у візиті Лукашенка у зв’язку з інтересами австрійського бізнесу. Крім того, канцлер Себастіан Курц досить добре знайомий з главою Білорусі. У Мінську він зустрічався з Лукашенком в 2015 та 2017 роках на посаді міністра закордонних справ.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.