Путін і Ердоган готові продовжити "Турецький потік" в сторону Болгарії

Середа, 30 травня 2018, 18:20

Президент Росії Владімір Путін і глава Туреччини Реджеп Таїп Ердоган не проти продовження газопроводу "Турецький потік" на територію Болгарії.

Про це прем'єр-міністр Болгарії Бойко Борисов після переговорів з Путіним, передає ТАСС.

"Президент Путін повідомив нам, що вчора вони розмовляли з президентом Туреччини. Ніхто не заперечує проти того, щоб "Турецький потік" продовжився у бік Болгарії", - сказав Борисов.

Путін заявив, це питання опрацьовується "в практичному плані з турецькими друзями, з болгарськими".

При цьому, за словами глави РФ, обсяг поставок газу через "Турецький потік" в Європу буде залежати від обсягу поставок російського блакитного палива за іншими маршрутами.

"Питання обсягів поставок або транзиту хаба повинно вирішуватися в загальному комплексі поставок наших енергоносіїв на європейський ринок", - сказав він.

"Обсяг щорічних поставок становить близько 3 млрд кубометрів. Зазначу, що через територію Болгарії проходять транзитні потоки російських вуглеводнів в інші країни Південно-Східної Європи", - додав президент.

Путін також зазначив, що Росія готова повернутися до участі у проекті будівництва в Болгарії атомної електростанції "Белене" на ринкових підставах, якщо цей проект буде відновлено болгарською стороною.

Передбачається, що після 2019 року Болгарія буде отримувати російський газ через газопровід "Турецький потік", який прокладають по дну Чорного моря. У цьому випадку країні доведеться користуватися транзитом газу через Туреччину.

Варто зазначити, що по дну Чорного моря в болгарську Варну російський газ мав постачати газопровід "Південний потік". Однак на початку грудня 2014 року президент Росії Володимир Путін і глава "Газпрому" оголосили, що газопровідний проект "Південний потік" закритий.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.