Партія влади у Чехії почала втрачати підтримку - опитування

Понеділок, 11 червня 2018, 10:35

Вперше нинішній рівень підтримки чинної партії влади у Чехії виявився меншим, аніж ANO показала на останніх парламентських виборах.

Як повідомляє чеський портал Аktualne.cz, посилаючись на опитування, проведене Kantar TNS, за ANO у травні були готові проголосувати 27% чехів. На парламентських виборах, що відбулися у жовтні минулого року, партія здобула підтримку 29,6% виборців.

Натомість зростає підтримка ключового опонента партії ODS – наразі за них готові проголосувати 16% чехів, тоді як на виборах рівень підтримки становив 11,3%. Також зріс і рівень підтримки головної сенсації минулих виборів Піратської партії: якщо на виборах 2017 року за них віддало голоси 10,8% виборців, то тепер готові це зробити 14,5%.

Впав рівень підтримки ультраправої партії SPD – з 10,6% до 9%. При цьому майже незмінною залишається підтримка комуністів – 7,5%.

 

Нагадаємо, саме ці партії наразі підтримують ініціативи уряду меншості, сформованого ANO. Більш того, президент Чехії Мілош Земан пропонував формування коаліції саме із цими партіями, що викликало протести навіть всередині партії ANO.

Наразі формування коаліції залежить від рішення соціал-демократів, яке буде оприлюднено 15 червня. На останніх виборах соціал-демократи, отримали лише 7,3% виборців, що стало справжнім провалом для колишньої партії влади.

Втім, у випадку дострокових виборів партія може ще погіршити свої результати – за опитуванням, наразі соціал-демократів підтримує лише 7%.

Цей фактор може вплинути на рішення соціал-демократів щодо входження до коаліції.

Разом із тим опитування Kantar TNS показує, що чехи лояльно відносяться до того, що нинішній уряд не має більшості в парламенті. Думку, що уряд меншості не має працювати більш ніж три місяці, підтримують лише 36% респондентів.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.