Земан призначить Бабіша прем'єром Чехії

Четвер, 31 травня 2018, 18:25

Президент Чеської Республіки Мілош Земан 6 червня вдруге призначить прем'єр-міністром Андрея Бабіша, який нині виконує обов'язки глави уряду.

Про це пише Radio Praha.

31 травня відбулася зустріч Земана і Бабiша у заміській резиденції глави держави в замку Лани, за підсумками якої лідер руху ANO заявив, що після свого призначення отримає "деякий час" на формування кабінету міністрів. Голосування про довіру новому уряду, за словами Бабiша, може відбутися у період з 10 по 17 липня.

Перший уряд Бабiша не зумів заручитися довірою Палати депутатів.

Нагадаємо, Соціал-демократична партія Чехії почала внутрішнє голосування щодо того, чи варто створювати коаліційний уряд з рухом ANO Бабіша. Майже 18 тисяч членів СДП можуть проголосувати у період з 21 травня до 14 червня. 

Якщо члени партії нададуть свою згоду, соціал-демократи вдруге створять коаліцію з ANO, але їм все одно не вистачатиме голосів для більшості у парламенті.

Дві політичні партії разом матимуть 93 депутати у нижній палаті парламенту, що складається з 200 законодавців. Це означає, що їм доведеться обговорити підтримку від комуністів чи іншої партії за кожен закон, який вони хочуть прийняти, включаючи державний бюджет.

Нагадаємо, Бабіш раніше заявив, що у разі відмови соціал-демократів співпрацювати, навесні наступного року можна очікувати дострокових виборів.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.