Єврокомісія: Італія та Мальта не повинні блокувати судна з мігрантами

Понеділок, 11 червня 2018, 14:21

Європейська комісія закликала Італію та Мальту якнайшвидше вирішити питання із прийомом біженців з рятувального судна Aquarius, які застрягли у Середземному морі.

Про це заявив речник Єврокомісії Маргарітіс Схінас на прес-конференції у Брюсселі.

"Ми проінформовані про ситуацію. Єврокомісія перебуває у контакті з урядами Італії та Мальти. Для нас на першому місці – гуманітарний імператив. Йдеться про людей, понад 600 людей, включаючи дітей. І мальтійський, і італійський уряди мають забезпечити цих людей необхідною допомогою", - сказав Схінас.

"Ми закликаємо всі залучені сторони до швидкого вирішення питання, щоб люди з корабля "Акваріус" могли якомога швидше зійти з борту", - додав він.

Речниця Єврокомісії Наташа Берто зазначила, що Єврокомісія не може визначати межі міжнародних вод і не може вказувати, яка саме країна в цій ситуації має прийняти мігрантів.

"Ситуація досить незрозуміла. Міжнародне законодавство визначає, що рішення про те, де висадити мігрантів має приймати країна, яка координує рятувальну операцію. Але законодавство не визначає, що це має бути зроблено в цій країні", - сказала вона.

Нагадаємо, 629 людей, включаючи вагітних жінок та багато дітей, були врятовані в суботу кораблем Aquarius, який належить французький неурядовій організації і діє спільно з німецьким центром SOS Mediterranee.

На даний момент корабель знаходиться між Мальтою та Сицилією, чекаючи на безпечний порт. Італія та Мальта відмовляються приймати корабель.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.