В ЄК заявили, що Польща не виконала ключові вимоги щодо судової реформи

Середа, 13 червня 2018, 17:36

Віце-президент Єврокомісії Франс Тіммерманс заявив, що Польща не виконала ключові вимоги ЄК щодо незалежності судів.

Про це повідомляє Reuters.

Виступаючи у Європарламенті, він заявив, що поправки до судової реформи, представлені керівною партією "право і справедливість", виявилися недостатніми, і реформа досі становить ризик для демократичного розподілу влади.

"Я з жалем інформую вас про те, що взагалі і незважаючи на всі ці законодавчі зміни, основні проблеми, які комісія визначила в недавній пропозиції, залишаються невирішеними", - сказав Тіммерманс.

Він наголосив, що польська влада повинна терміново запобігти ризику непоправної шкоди своєму Верховному суду, в якому приблизно 40 відсотків суддів будуть змушені піти на пенсію 3 липня, згідно з реформою і будуть замінені кандидатами з органу, в якому зараз домінує керівна партія.

"Примусова відставка цих суддів Верховного суду стане незворотнім порушенням законності. Наразі комісія розглядає це питання ", - сказав віце-президент ЄК.

Нагадаємо, Європейська комісія у грудні минулого року вперше в історії ЄС вирішила розпочати санкційну процедуру проти Польщі через порушення верховенства права.

Польщі загрожують низка санкцій аж до позбавлення Варшави голосу в Раді ЄС. Для запровадження санкцій необхідна одностайна підтримка всіх членів ЄС. Угорщина вже заявила, що скористається правом вето у разі пропозиції запровадити санкції.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: