У керівній партії Румунії задумалися над відстороненням президента

П'ятниця, 15 червня 2018, 16:00

У керівній партії Румунії розглядають питання відсторонення президента Клауса Йоханніса за відмову звільняти керівницю Національного антикорупційного управління (DNA) Лауру Ковеші у зв’язку із публікацією відповідного рішення Конституційного суду.

Про це повідомляє Balkan Insight.

Соціал-демократи стверджують, що його відмова звільняти Ковеші порушує рішення Конституційного суду і він зобов’язаний підписати документ про звільнення за поданням міністра юстиції.

Декілька представників партії вже заявили про готовність запустити процедуру призупинення повноважень президента, якщо він буде затягувати зі звільненням.

Речник Соціал-демократичної партії Адріан Добре повідомив, що партія ще не приймала жодних рішень, коли розпочинати цей процес.

Призупинення повноважень президента вимагає більшості голосів парламенту. Крім того, в 30-деннний термін країна має провести референдум з цього питання.

12 червня  Йоганніс оголосив, що не збирається поспішати з підписанням указу про звільнення глави Національного антикорупційного управління (DNA) Лаури Ковеші, незважаючи на рішення Конституційного суду.

Нагадаємо, Конституційний суд Румунії 30 травня ухвалив рішення, яким зобов’язав президента Клауса Йоганніса підписати указ про звільнення Ковеші.

Міністр юстиції Румунії Тудорел Тоадер у лютому направив Йоганнісу лист з вимогою відправити у відставку Ковеші. Позицію міністра юстиції підтримала і прем'єр-міністр Румунії Віоріка Денчиле.

Вища рада магістратури Румунії пізніше відхилила вимогу міністра юстиції, який стверджував, що Ковеші діяла з перевищенням повноважень.

В середині квітня Йоганніс оголосив про своє рішення відмовити у запиті про звільнення Ковеші.

Ковеші керує антикорупційним відомством з 2013 року, і під її керівництвом кількість кримінальних справ проти чиновників в одній з найбільш корумпованих держав ЄС різко зросла. Вона є чи не найбільш популярним чиновником країни.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: