Президент Румунії не поспішатиме із звільненням глави антикорупційного управління

Вівторок, 12 червня 2018, 15:39

Президент Румунії Клаус Йоганніс оголосив, що не збирається поспішати з підписанням указу про звільнення глави Національного антикорупційного управління (DNA) Лаури Ковеші, незважаючи на рішення Конституційного суду.

Про це він заявив після зустрічі з делегацією Венеціанської комісії в Бухаресті, повідомляє Romania TV.

Йоганніс заявив, що мотиваційна частина рішення викликала більше запитань, ніж відповідей, і що йому потрібен певний час, щоб детально вивчити текст рішення.

"Я читав мотиваційну частину...я сказав, що буду читати рішення, поки дуже добре не зрозумію його. Я визнаю, що мотиваційна частина дає більше питань, ніж роз'яснень, але, може бути, подальше вивчення допоможе наблизитися до істини, подивимося", - сказав Йоганніс.

Він також заявив, що правляча Соціал-демократична партія намагається урізати повноваження президента, тому що у президента є інша думка.

Йоганніс також сказав, що боротьба з корупцією повинна проводитися з усією твердістю, і Румунія повинна бути впевнена, що це справедлива битва.

"Очевидно, що всі дебати почалися навколо антикорупційної боротьби, а тому виникає законне питання: якщо стільки політиків незадоволені боротьбою з корупцією, чи не означає це, що її потрібно продовжувати?", - сказав президент.

Він додав, що дасть відповідь на рішення Конституційного суду "в розумні терміни".

Нагадаємо, Конституційний суд Румунії 30 травня ухвалив рішення, яким зобов’язав президента Клауса Йоганніса підписати указ про звільнення Ковеші.

Міністр юстиції Румунії Тудорел Тоадер у лютому направив Йоганнісу лист з вимогою відправити у відставку Ковеші. Позицію міністра юстиції підтримала і прем'єр-міністр Румунії Віоріка Денчиле.

Вища рада магістратури Румунії пізніше відхилила вимогу міністра юстиції, який стверджував, що Ковеші діяла з перевищенням повноважень.

В середині квітня Йоганніс оголосив про своє рішення відмовити у запиті про звільнення Ковеші.

Ковеші керує антикорупційним відомством з 2013 року, і під її керівництвом кількість кримінальних справ проти чиновників в одній з найбільш корумпованих держав ЄС різко зросла. Вона є чи не найбільш популярним чиновником країни.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.