В уряді Румунії наполягають на звільненні глави антикорупційного управління

П'ятниця, 8 червня 2018, 11:28

Президент Румунії має негайно звільнити керівницю Національного антикорупційного управління (DNA) Лауру Ковеші у зв’язку із публікацією відповідного рішення Конституційного суду.

Про це заявив міністр юстиції Тудорел Тоадер, який ініціював звільнення Ковеші, повідомляє Romania TV.

Конституційний суд Румунії 30 травня ухвалив рішення, яким зобов’язав президента Клауса Йоганніса підписати указ про звільнення Ковеші. Однак офіційно рішення було опубліковано лише у четвер ввечері.

У рішенні не вказаний конкретний термін, протягом якого Йоганніс має підписати указ. Тоадер вважає, що суд і не мав призначати терміни, а саме рішення має бути виконане негайно.

"Особисто я твердо переконаний, що у рішенні вам не потрібно говорити, що президент виступить через 10, 20 днів, як дехто казав. Впевнений, що будь-яке рішення має юридичні наслідки, і будь-яке рішення дає правові наслідки з моменту його опублікування в офіційному бюлетені", - сказав він.

Рішення КС Румунії займає 113 сторінок і в ньому йдеться про те, що Йоганніс спричиняє інституційний конфлікт між урядом і президентом, відмовляючись звільнити Ковеші.

Нагадаємо, міністр юстиції Румунії Тудорел Тоадер у лютому направив Йоганнісу лист з вимогою відправити у відставку Ковеші. Позицію міністра юстиції підтримала і прем'єр-міністр Румунії Віоріка Денчиле.

Вища рада магістратури Румунії пізніше відхилила вимогу міністра юстиції, який стверджував, що Ковеші діяла з перевищенням повноважень.

В середині квітня Йоганніс оголосив про своє рішення відмовити у запиті про звільнення Ковеші.

Ковеші керує антикорупційним відомством з 2013 року, і під її керівництвом кількість кримінальних справ проти чиновників в одній з найбільш корумпованих держав ЄС різко зросла. Вона є чи не найбільш популярним чиновником країни.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.