Словенія подасть до суду на Хорватію через відмову обмінюватися територіями

Понеділок, 18 червня 2018, 18:00

Словенія подасть на сусідню Хорватію до Європейського суду в Люксембурзі, тому що Загреб не бажає виконувати рішення Гаазького арбітражу щодо кордону між двома членами Європейського Союзу.

Про це заявив прем'єр-міністр Мiро Церар, передає Reuters.

"Уряд в четвер підтвердить рішення про подання позову. Я очікую, що позов буде поданий до середини липня", - сказав Церар.

Словенія і Хорватія проголосили незалежність від Югославії в 1991 році, але до цих пір не змогли домовитися про деякі частини їхнього спільного морського та сухопутного кордону.

Згідно з рішенням арбітражного суду в Гаазі щодо кордону між Хорватією і Словенією, чотири села мають перейти до Хорватії. Словенії відійшли три чверті площі Піранської затоки, також вона отримала право вільного проходу до міжнародних вод через хорватські територіальні води в Адріатичному морі.

Рішення Гаагського суду є остаточним і обов'язковим, але Загреб заявив, що воно не є дійсним, тому що Хорватія вийшла з арбітражного процесу в 2015 році.

Це сталося після публікації запису, згідно з яким словенський суддя, який приймав участь у процесі, обмінявся конфіденційною інформацією з урядом Любляни. Суддя подав у відставку, і суд продовжив розгляд справи, заявивши, що інцидент не підірвав його здатність винести вердикт.

У березні Словенія передала Єврокомісії лист, в якому виклала суть своїх претензій до Хорватії через невиконання нею рішення арбітражу щодо кордону.

"Мене дуже турбує мовчання Комісії. Я вважаю, що в цьому випадку політика переважає над законом", - сказав Церар.

Хорватія вважає, що спір має бути вирішено в ході двосторонніх переговорів, обидві країни звернулися до арбітражу в 2009 році після того, як вони не змогли вирішити це питання самостійно майже за два десятиліття.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.