Словенія відклала позов проти Хорватії щодо відмови обмінюватися територіями

П'ятниця, 22 червня 2018, 16:29

Словенія відклала подання позову до Європейського суду в Люксембурзі проти сусідньої Хорватії.

Про це заявив прем'єр-міністр Мiро Церар, передає Delo.

Любляна звинуває Загреб у небажанні виконувати рішення Гаазького арбітражу щодо зміни кордону між двома членами Європейського Союзу.

За словами Церара, позов буде поданий тільки після того, як почне працювати новий словенський парламент.

"Словенський уряд має намір вжити заходів проти Хорватії після слухання у новому комітеті парламенту із зовнішньої політики", - сказав Церар.

Раніше Церар заявляв, що подання до суду ЄС буде надіслане вже 21 червня.

Він зазначив, що проти подання позову немає заперечень, тож партіям потрібні лише "додаткові роз'яснення".

Словенія і Хорватія проголосили незалежність від Югославії в 1991 році, але до цих пір не змогли домовитися про деякі частини їхнього спільного морського та сухопутного кордону.

Згідно з рішенням арбітражного суду в Гаазі щодо кордону між Хорватією і Словенією, чотири села мають перейти до Хорватії. Словенії відійшли три чверті площі Піранської затоки, також вона отримала право вільного проходу до міжнародних вод через хорватські територіальні води в Адріатичному морі.

Рішення Гаазького суду є остаточним і обов'язковим, але Загреб заявив, що воно не є дійсним, тому що Хорватія вийшла з арбітражного процесу в 2015 році.

Це сталося після публікації запису, згідно з яким словенський суддя, який приймав участь у процесі, обмінявся конфіденційною інформацією з урядом Любляни. Суддя подав у відставку, і суд продовжив розгляд справи, заявивши, що інцидент не підірвав його здатність винести вердикт.

У березні Словенія передала Єврокомісії лист, в якому виклала суть своїх претензій до Хорватії через невиконання нею рішення арбітражу щодо кордону.

Хорватія вважає, що спір має бути вирішено в ході двосторонніх переговорів. Обидві країни звернулися до арбітражу в 2009 році після того, як вони не змогли вирішити це питання самостійно майже за два десятиліття.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.