На виборах у Словенії перемагає антимігрантська партія, друге місце - гуморист

Понеділок, 4 червня 2018, 08:05

Правоцентристська "Словенська демократична партія" (SDS), очолювана двічі екс-прем'єром Янезом Янши, здобула 24,4% голосів на дострокових виборах до парламенту.

Про це свідчать результати екзит-полів, пише DW.

Згідно з оприлюдненими даними, SDS здобуває 25 з 90 місць у парламенті країни, чого недостатньо для формування більшості.

На другому місці з 12,6% партія-новачок LMS - "Список Мар'яна Шареца" (зможе претендувати на 13 мандатів). Шарец - 40-річний гуморист та політик називає себе "антисистемним" гравцем. Торік він з незначним відривом програв вибори президентові Борутові Пахору.

Третє місце екзитполи прогнозують правлячій партії відставленого в березні прем'єра Міро Церара (9,8% голосів).

Переговори щодо формування нового уряду можуть бути складними, адже досі небагато партій висловлювали бажання працювати з націонал-консерваторами SDS.

Янша був прем'єром Словенії в період 2004-2008 років та з 2012-2013 років. На початку 2013-го його уряд зазнав звинувачень у корупції під час першого терміну при покупці фінських танків Patria. Після цього коаліційний уряд отримав вотум недовіри від парламенту.

Під час передвиборчої кампанії Янша широко використовував антимігрантську риторику отримав підтримку від прем'єр-міністра Угорщини Віктора Орбана.

Детальніше про політику Янеза Янши читайте в його інтерв'ю "Європейській правді".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: