Сійярто розповів, як залишилося тільки дві вимоги для відновлення діалогу Україна-НАТО

Понеділок, 25 червня 2018, 09:16

Угорщина більше не вимагає скасувати мовну норму українського "Закону про освіту", натомість зберегла дві вимоги, які дозволять відновити діалог Україна-НАТО.

Про це міністр закордонних справ Угорщини Петер Сійярто розповів у інтерв’ю "Європейській правді".

Перша вимога стосується продовження перехідного періоду імплементації освітнього закону.

"Перехідний період щодо мови освіти повинен бути продовжений до 2023 року, і за цей час ви маєте домовитися з меншиною про те, які саме зміни будуть впроваджені", - зауважив Сійярто.

"Друга умова, яка також повністю відповідає пропозиціям Венеціанської комісії – норма про мову навчання не повинна поширюватися на приватні школи", - додав дипломат.

Була ще третя умова, але Україна її виконала: розпочала консультації з представниками угорської меншини. Сійярто наголосив, що угорська громада не ухвалює рішення за вказівкою Будапешта.

"У нас дуже проста стратегія з питань меншин. Ми не ухвалюємо рішення в Будапешті і завжди покладаємося на організації угорців за кордоном. В Україні це – союз угорців, КМКС. Що вони нам кажуть – ту позицію ми і просуваємо", - відзначив дипломат.

Читайте повне інтерв'ю на сайті "Європейської правди": "Я не хочу повторення війни між Угорщиною та Україною": інтерв’ю Петера Сійярто".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.