В Люксембурзі пройде слухання в рамках санкційної процедури ЄС проти Польщі

Вівторок, 26 червня 2018, 12:09

В Люксембурзі 26 червня відбудеться офіційне слухання щодо суперечливої польської реформи судочинства, через яку Варшава може втратити право голосу у ЄС.

Як повідомляє "Польське Радіо", слухання відбудеться на зустрічі міністрів закордонних справ країн ЄС у Люксембурзі.

Слухання в рамках процедури, що стосується статті 7 Договору про Європейський Союз, відбудеться вперше в історії.

У понеділок польський уряд надіслав державам-членам кількасторінковий документ, в якому звинуватив Європейську комісію у хибному поданні положень реформи. Сьогодні на запитання міністрів ЄС відповідатиме віце-міністр Конрад Шиманський.

Під час цієї зустрічі Польща має подати аргументи за проведення реформи судоустрою. Як наголосив міністр закордонних справ Польщі Яцек Чапутович, "ми маємо право на реформу, ми не робимо нічого поганого, натомість це представлено ненадійно, неправдиво".

Слухання розпочне заступник голови Європейської комісії Франс Тіммерманс, який представить стан дискусій із Польщею на тему реформи судоустрою. Після виступу Тіммерманса запитання до Польщі поставлять представники країн ЄС.

Європейський Союз раніше пригрозив позбавити Польщу права голосу в раді ЄС через судову реформу, але на захист Варшави стала союзна Угорщина.

Польща вважає, що законодавчий процес із реорганізації своєї судової влади відповідає європейським стандартам і називає побоювання Єврокомісії щодо загроз верховенству права безпідставними.

У червні Європейська комісія підтвердила, що Польща не виконала ключові вимоги комісії щодо незалежності судів.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.