Бельгійський міністр: реформа системи надання притулку ЄС мертва

Вівторок, 5 червня 2018, 16:10

Європейські країни не домовилися щодо внесення змін до Дублінської угоди, яка регулює правила надання притулку для біженців у країнах ЄС.

Про це заявив державний секретар з питань міграції Тео Франкен, повідомляє Le Soir.

Сьогодні вранці в Люксембурзі відбулася неофіційна зустріч міністрів щодо реформування європейської системи міграції. 28 країн повинні були узгодити компромісний текст, підготовлений головуючою в ЄС Болгарією, який міг би стати основою переговорів і в подальшому затверджений на саміті ЄС.

Однак, за словами Франкена, висновок із дискусії дуже чіткий: текст не буде узгоджений з огляду на опозицію Італії на чолі з новим урядом та "відмовою Німеччини працювати над цим текстом".

"Я сам здивувався, але і через опозицію Австрії, який отримує в липні шестимісячного головування в ЄС, ми отримаємо повне скасування старого підходу", - сказав держсекретар.

"Австрія також оголосила, що вона відмовиться від поточної логіки, зосередженої на Дублінському регламенті, і зосередитися на захисті зовнішніх кордонів, а також відновлення довіри між країнами ЄС. Вони оголосили, що будуть пропонувати "нову перспективу", яку ми представимо на неформальній зустрічі в Інсбруку 11 і 12 липня", - додав він.

Франкен також заявив, що пропонував європейським колегам схему повернення човнів з мігрантами на африканське узбережжя.

"Необхідно збільшити присутність в регіоні, укласти угоду з Тунісом, як ми зробили це з Туреччиною, з тим, щоб повертати в Туніс мігрантів з лівійського узбережжя, тому що повертати їх до Лівії буде непросто", - сказав він.

Згідно з Дублінською угодою, лише та країна, що прийняла і зареєструвала біженця, відповідальна за надання йому права на притулок.

Однак через великий наплив біженців, який почався у 2015 році, деякі держави, що формують зовнішні кордони ЄС, припинили реєстрацію, тому що не можуть прийняти стільки людей. Біженці намагаються потрапити далі до західної Європи.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: