Радбез ООН у середу схвалить резолюцію по Україні - ЗМІ

Середа, 6 червня 2018, 09:55

Рада Безпеки ООН у середу, 6 червня, повинна схвалити резолюцію, у якій закличе усі сторони конфлікту в Україні "підтвердити" мінські домовленості 2015 року та у якій буде висловлена "серйозна стурбованість" з приводу погіршення безпеки на Сході України.

Про це повідомило агентство Associated Press, посилаючись на текст документа.

За словами дипломатів, всі 15 членів Ради Безпеки у вівторок ввечері погодили текст заяви голови, яка стане першою заявою Ради по Україні з січня 2017 року.

У резолюції, підготовленій Францією і Німеччиною, буде засуджене тривале порушення режиму припинення вогню, особливо використання важкої зброї, заборонене мінськими угодами 2015 року, внаслідок якого були "трагічні смерті, в тому числі серед мирних жителів".

У документі також міститься заклик до виконання зобов'язань щодо відведення важкої зброї.

У проекті заяви голови вперше згадується гуманітарна ситуація. Зокрема, резолюція вітала б роботу агентств ООН у вирішенні "трагічної гуманітарної ситуації на Сході України" та підкреслює "необхідність розширення зусиль, спрямованих на пом'якшення страждань цивільного населення, постраждалого в результаті конфлікту".

У проекті також висловлено "повну підтримку" експертам ОБСЄ, які стежать за перемир'ям, що неодноразово порушувалося з 2015 року.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.