Польща вручила держнагороди представникам української меншини

П'ятниця, 8 червня 2018, 11:50

Представники української меншин отримали від президента Польщі та міністра культури державні нагороди за заслуги в громадській діяльності для підтримки національної та етнічної ідентичності.

Про це передає "Польське радіо".

Серед нагороджених – представники німецької, єврейської, української, лемківської, татарської, ромської та вірменської меншин.

 

Золотим хрестом за заслуги удостоєно Ярослава Горощака, співзасновника організації "Товариство лемків" у 1989 році. "Це заслужена особа для лемківської культури і автор першого польсько-лемківського словника, що був внесений до переліку посібників", - сказав нижньосілезький воєвода Павел Греняк, який вручав нагороди.

Медаль "Заслужена діячка культури Gloria Artis" отримала відома писанкарка, авторка гуцульських писанок Марія Келечава, творчість якої розвивалась на лемківських традиціях краківського та ряшівського регіонів. Вона брала участь у багатьох іноземних виставках, її роботи є, зокрема, у Саксонському музеї народного мистецтва в Дрездені та у Музеї писанки в Коломиї у Івано-Франківській області.

Звертаючись до нагороджених, воєвода наголосив, що ці нагороди – це подяка за активність для збереження культуру предків та визнання їхньої діяльності у цьому вимірі. "Дякую передусім за цю атмосферу міжкультурного та міжрелігійного діалогу", - додав він.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.